5 dní soustředění mládeže na Vysočině

Letoš­ní sou­stře­dě­ní mlá­de­že výji­meč­ně nepro­bí­ha­lo ani ve Slo­ven­ském ráji ani v Jese­ní­kách, ale v námi oblí­be­né Třeš­ti, kde kaž­do­roč­ně pořá­dá­me let­ní ško­lu pro dospě­lé. Výle­ty do pří­ro­dy a po památ­kách nahra­di­ly vět­ší počet tré­nin­ků, hlav­ně těch na tata­mi, což mno­zí z nás vel­mi oce­ni­li. Záro­veň to tvo­ři­lo zají­ma­vý kon­trast mezi pře­de­šlý­mi let­ní­mi ško­la­mi a růz­ný­mi výle­ty, kte­ré se v prů­bě­hu roku uskutečnily. 

Hlav­ní nápl­ní naše­ho poby­tu v Třeš­ti byly dopo­led­ní tré­nin­ky na tata­mi a odpo­led­ní cvi­če­ní v pří­ro­dě s džo, na kte­rých jsme roz­ví­je­li pře­de­vším živost, akti­vi­tu a pohyb­li­vost. A také jsme hod­ně pada­li vyso­ké pády. 

V prů­bě­hu těch­to pěti nád­her­ných dnů jsme si udě­la­li výlet do neda­le­ké­ho lomu s vel­mi pří­jem­nou a čis­tou vodou, kde jsme se vykou­pa­li a ces­tou zpět pro­bě­hl vel­mi pří­jem­ný tré­nink na neda­le­ké lou­ce. Dal­ší výlet se usku­teč­nil k jih­lav­ským hasi­čům, kde nám udě­lal exkur­zi jejich veli­tel, aiki­dis­ta Čeněk Jir­sák, a umož­nil nám tak vyzkou­šet si zají­ma­vé věci, ke kte­rým bychom se jen tak nedo­sta­li. Od stří­ha­ní auta, přes výjezd 40 met­ro­vým žeb­ří­kem, odkud byl krás­ný výhled do oko­lí, až ke sklu­zu po tyči. Tím nejed­no­mu z nás spl­nil dět­ský sen.

 Zají­ma­vá zku­še­nost byla i pří­pra­va obě­dů – roz­dě­li­li jsme se do sku­pin a kaž­dý den při­pra­vo­va­la jíd­lo pro všech­ny jiná sku­pi­na. Od náku­pu přes vaře­ní až po mytí nádo­bí, zvlád­li jsme to všechno! 

Vol­ný spo­leč­ný čas pro­bí­hal pře­váž­ně hra­ním oblí­be­ných des­ko­vých her, růz­ný­mi pro­cház­ka­mi nebo pose­ze­ním v kavár­ně. Jeden večer jsme strá­vi­li spo­leč­nou veče­ří u ohně, kde jsme se náram­ně bavili.

Bohu­žel i toto sou­stře­dě­ní skon­či­lo a nám nezbý­vá nic jiné­ho než se těšit na dal­ší a mož­ná i delší.